Juleafslutning 7. december 2018


Det lykkedes os at få Ib Kyndi til at fortælle om et langt med sine kaniner.


Ib fortalte at det ikke havde været nemt at etablere sig som kaninavler i drengeårene, da familien med faderens job på mange forskellige gårde havde medført at de måtte skifte adresse 26 gange.

Den første kanin fik Ib i 1949 og den blev siddende til 1955.

Da Ib blev voksen blev han boende hos forældrene i Houe, men skatteteknisk var det en dårlig ide, da forældrene samtidigt blev beskattet af at have en logerende. Ib købte derfor huset med den klausul at forældrene kunne blive boende og faderen skulle have råderet over drivhuset og værkstedet.

I starten af firserne blev de første Fransk Væddere købt. 1,2 blev betalt i november, men skulle først leveres efter udstillingen i Ulfborg. Kaninerne fik på denne udstilling helt op til 94 point og så måtte leveringen udskydes til efter årets landsudstilling.

Trioen gav det første år hele 39 unger. De bedste af ungerne blev øretatoveret af foreningens to mærkemænd. Blandt de øvrige blev 19 leveret til Vestjysk Kanineksport i Struer til den fænomenale pris af 2.200,00 kroner.

Californian så Ib første gang hos Erik Jespersen i Viborg, men noget køb blev det ikke til dengang.


























Ib blev indmeldt i DK i 1983 og efter 2 års medlemsskab var han i bestyrelsen for lokalforeningerne for såvel fjerkræ som kaniner. Første landsudstilling var i Tarm i 1995 med ca 2.200 kaniner hvor Ib forestod pyntningen sammen med Johnny Bjørk og Carl Aage Sørensen.

I 1984 blev der udstillet to Californian på Gimsing skole i Struer. Dem købte Ib og han måtte så køre op til Carsten Laursen i Fjelsø for at få dem parret. 1984 var også året hvor kaninstalden blev bygget.

I 1987 blev vædderne sat ud, da populariteten af Californian hos kødavlerne var så stor, at alt man kunne avle kunne sælges. Største samlede salg var 21 uregistrerede hunner á 80,- kr stykker og to registrerede hanner til 150,- stykket.

I 1997 kom Fransk Vædder igen i stalden. Flere racer har været forbi på kortere ophold, men Fransk Vædder og Californian er racerne, der bliver boende og passer bedst i temperamentet til Ib. Der bor dog også enkelte Dværg Vædder i stalden, men de har mest til opgave at producere kælekaniner.

Børnedyrskuet på Råbjerghøj, som nu er en saga blot, havde Ib og hans kaniner som fast PR-del i 26 år. Struer Fjerkræklubs sommerudstilling i kolonien var også tidligere et fast sted for små PR-udstillinger.

Alle der kigger Tvillingerne og julemanden kan se en af Ibs Fransk Vædder, chinchilla i serien. Den unge skuespiller, "Peter", blev under optagelserne så glad for kaninen at han fik lov at tage den med hjem og er nu kaninejer.

Desværre har Ib gentagne gange lånt avlshanner ud til andre, men dette havde desværre medført at han fik bestanden smittet med kaninsyfilis, men det så ud som om der fremtidigt kunne avles med udelukkende raske dyr.

Lidt blodfornyelse er det også blevet til, da der blev købt en ny tjekkisk Californian han på nys afholdte EE2018 i Herning. Ib endte også med at blive foræret en Sachsengold og en Belgisk Hare på udstillingen. Disse norske kaniner kunne udstillerne nemlig ikke have med hjem. Blandt de glemte kaniner sad tillige en Fransk Vædder i farven fawn eller vildtgul. Denne har indtil videre fast ophold i Houe.

Vi havde som den nye tradition foreskriver et tidsbestemt pakkespil og sluttede aftenen med glögg, æbleskiver, kaffe og en småkage.